Leden helpen Sailwise aan een nieuwe Sailhorse! - SailhorseSailingClub

Leden helpen Sailwise aan een nieuwe Sailhorse!

Logo_SailWise_met_Sailhorse.png
De stichting Sailwise maakt het voor mensen met een beperking al decennialang mogelijk om ‘zonder beperking’ zeilend hun grenzen te verleggen.  Hun oude Sailhorse is aan vervanging toe en wie zou dat beter kunnen verzorgen dan alle Sailhorse zeilers bij elkaar? 

De nieuwe boot wordt zonder winst en loonkosten gerealiseerd door enkele enthousiaste SSC leden.

Op voorstel van deze enthousiaste groep heeft de Algemene Vergadering besloten om €1000,-  te doneren voor dit project en zullen er nog meer activiteiten in gang worden gezet, om sponsorgeld te genereren. QR_code_nieuwe-sailhorse-qr-code.png

Je wordt van harte uitgenodigd om aan deze evenementen deel te nemen! 
 

Wil je meer informatie, heb je vragen, opmerkingen, bruikbare spullen of wil je gewoon een donatie doen? Neem contact op met Rolf Deen of ga direct naar de speciale Sailhorse donatie pagina van SailWise: scan de code of klik erop!.
SailWise is een ANBI-organisatie met CBF-erkenning.Via dit "blog" willen we je te informeren over de voortgang van dit project en de stappen die gemaakt worden.


12-04-2023 Naar Loosdrecht!  zeepaardje2.jpg
Henk heeft de boot naar gwv de Vrijbuiter gebracht, alwaar het van de trailer getild is en "over" de kiel geplaatst. De kiel is op een bijzondere manier vastgebout (deze special heeft geen spindel) en netjes rondom afgekit en bijgewerkt met anti-fouling.  Volgens oud-hollands recept een nachtje laten staan.... 15-03-2023 Update BootVooralsnogZonderNaam:
De boot is direct na sluiting van BootHolland afgetuigd, op de trailer geladen, zeevast gezet en teruggereden naar het Brabantse Land om de laatste eindjes aan elkaar te knopen voordat de boot binnenkort wordt overgedragen aan Sailwise in Loosdrecht. 

12-03-2023  Persbericht   Crowdfunding Sailhorse Club levert ruim 5000 euro op voor nieuwe zeilboot voor gehandicapten

Tijdens de watersportbeurs Boot Holland heeft de Sailhorse Sailing Club een cheque met € 5391,= overhandigd aan SailWise.  Het bedrag is bedoeld voor een nieuwe zeilboot van het type Sailhorse.  Behalve dit mooie bedrag hebben de leden van de Sailhorse Sailing Club zich ook ingezet om de zeilboot af te bouwen.
overhandiging_cheque_Sailhorse.jpeg

Het nieuwe schip was te zien tijdens de watersportbeurs Boot Holland afgelopen week in Leeuwarden.  De voorzitter van de Sailhorse Sailing Club, Tjep van Roon overhandigde daar aan de directeur van SailWise, Renske Rietbergen een cheque met € 5391,= . Dit is meer dan de helft van het benodigde bedrag voor de nieuwe Sailhorse.  Voorzitter van de Sailhorse Club, Tjep van Roon: “Tijdens de beurs hebben we het publiek gevraagd om ook een steentje bij te dragen aan het schip en daar werd goed op gereageerd.  SailWise directeur Renske Rietbergen vult aan: “We zijn heel dankbaar voor de steun van de Sailhorse Sailing Club en alle donateurs”.

8 t/m 12-03-2023 Ondertussen op Boot Holland....
Gezellige drukte bij de stand van Sailwise met een prachtige Salhorse als blikvanger.  Er zijn een flink aantal suggesties gedaan voor de naam van de nieuwe boot... Wordt vervolgd.  
De ballen grabbelton en de donatiebus hebben hun werk goed gedaan! Het opgehaalde bedrag is inmiddels bijgeschreven op de donatie pagina. Benieuwd naar de meest recente tussenstand?  Gewoon even kijken!!!

BootHolland_1.jpg

BootHolland_2.jpg
Deze bijzondere uitvoering van onze Sailhorse trok veel belangstelling bij het publiek.  Eenvoudig en toch van alle gemakken voorzien. 

BootHolland_3.jpg
07-03-2023 Onderweg naar Boot Holland...
Regen en natte sneeuw. De nog naamloze Sailwise-Sailhorse is onderweg naar Leeuwarden alwaar Charlotte en Henk van Dijk de boot gaan klaar maken voor het publiek... Kom je ook?
Onderweg_naar_Boot_Holland_1.jpg

12-02-2023 Bericht van vrijwilligers...
Mast, giek, staand en lopend want zijn opgehaald bij de oude boot en samen met het nieuwe grootzeil verenigd met de nieuwe romp op de afbouwlocatie...

25-01-2023 Bericht van Zeilmakerij Molenaar...
Jaap Jongsma van Zeilmakerij Molenaar biedt een nieuwe (rol-)fok met venster én UV-bestendig achterlijk aan met een zeer forse korting. De aanbieding "we can't refuse"! Die grijpen we met alle vrijwilligershanden vast! 
 
12-01-2023 Bericht van de vrijwilligers...

Ondertussen hebben we van twee leden een Harken fokroller (trommel) en een bijpassende Harken topwartel toegezegd gekregen...

25-12-2022 Bericht van lid Henk Odijk... 
Donatie Grootzeil

Jan Jacob e.a.
Ik las over de actie met Sailwise.  Wij hebben hier al langer iets met Sailwise, familie van Margreet was daar vrijwilliger en beheerder in Elahuizen. Sailwise heeft ons zelfs in de Sailhorse geholpen.  Olle was daar ook een week als vrijwilliger, heeft daar in de Sailhorse gevaren en besloten dat dat onze nieuwe boot zou worden.  En zo is het allemaal gekomen...

Nu heb ik hier nog een splinternieuw toer-grootzeil liggen.  Toen we de Pegasus kochten dachten wij voornamelijk te gaan toeren, en af en toe een wedstrijdje te varen.  Toeren kon natuurlijk niet met het wedstrijdzeil, dus heb ik daarvoor een nieuw toer-grootzeil laten maken.  Dat is allemaal een beetje anders gelopen en nu ligt dat zeil (nog maar 1 keer gebruikt) al 3 jaar hier in de schuur.  Er zitten leuvers aan, dat is handig als je het alleen moet hijsen en strijken.  Er zitten zelfs oogjes in voor reefknuttels. Als dat zeil van pas komt voor het Sailwise project wil ik dat daarvoor graag doneren. Laat maar horen of daar belang bij is.

Vriendelijke groeten, succes met dit mooie project, fijne feestdagen en tot ziens,
Henk Odijk

Goedemorgen Henk, Olle en familie,

Wat een fantastisch aanbod! En of dit van pas komt? Nou en of!  We stonden op het punt om een nieuw grootzeil te bestellen, en inderdaad ook met leuvers, want dat hebben wij bij Sailwise ervaren hoe ze dat doen.  Ik zie waar het vandaan komt!  Het is mooi om de tweede kerstdag 2022 met dit bericht te beginnen. En geweldig dat jullie op deze manier met ons mee denken om dit project te steunen.  

Ik wens jullie, namens het voltallige bestuur, een mooie 2e kerstdag en een voortvarend 2023!

Tjep van Roon

 

Tjep e.a.

Mooi dat dat zeil dan zo goed terecht komt.  Het zal nog wel wat aangepast moeten worden. In onze beleving staat de giek bij Sailwise een stuk hoger op de mast om ruimte in de boot te maken. Dan zou wellicht relatief eenvoudig een stuk van de onderkant van het zeil afgehaald kunnen worden? Ik moet toch nog een keer naar Molenaar voor onze zeillatten, dus als er bekend is hoe het zou moeten worden dan kan ik daar wel vragen of ze dat willen verzorgen.  Ik zal dan ook zeilnummer 2620 erin laten maken!  
Groeten, Henk Odijk.

 

11-12-2022 Algemene Vergadering...
Presentatie Sailwise project

Sailwise gaat hun oude Sailhorse inruilen voor een nieuwe, de NED2620, zodat de gasten weer lang en veilig sportief kunnen genieten.  De rompswap wordt natuurlijk zonder winst en loonkosten uitgevoerd. 
De leden van SSC hebben ingestemd om  €1000,-  te doneren voor dit project.  Daarnaast zet het bestuur nog meer activiteiten in gang, waarmee sponsorgeld gegenereerd wordt. 


23-20-2022 De boot ophalen, inspecteren en opties
Ophalen en inspecteren van de boot

Wegens renovatie van het eiland Robinson Crusoe bereikte ons de vraag of wij winterstalling voor de Sailwise-horse konden organiseren.  Dus op zondag togen Charlotte en Henk van Dijk met een lege trailer naar Loosdrecht om de boot op te pikken en naar Giesbeek te brengen.  WV Giesbeek heeft de winterstalling 'om niet' aangeboden (waarvoor dank!).  En natuurlijk was het plan van onze vrijwilligers om de boot in het voorjaar geheel blinkend en voorzien van een verse laag anti-fouling terug te brengen. 
Op een afstand ziet de boot er prima uit...
op_trailer.jpg

De kuip heeft kleine gebruikssporen, maar is verder in redelijke staat.
Het dek heeft al wat meer gebruikssporen en heeft in een eerder (wedstrijd-) leven al wat veranderingen mee gekregen. Dit beeld is vaker zichtbaar op gebruikte schepen.   
Maarrrr...:
Het onderwaterschip is "overleden", zoals je dat zoals je dat ook ziet bij schuimrompen die decennia lang geen-, te weining- of zelfs verkeerd onderhoud kregen.  Eigenaren van boten in deze staat stellen het noodzakelijke werk uit, of zelfs helemaal af omdat er bijna geen beginnen meer aan is... 

Onze conclusie:
Het opknappen van deze vlieger-romp gaat het niveau van vrijwilligerswerk te boven... Oeps.

Welke opties zijn er?
Een rompswap met een 2500-serie romp (oude tuig & beslag overzetten op een gebruikte goede romp) betekent sowieso dat het onderwaterschip extra bescherming nodig heeft om bij Sailwise te overleven, los van wat er verder met een dergelijk gebruikte romp moet gebeuren.
Het vervangen van de romp door een geheel nieuwe 2600-romp lijkt de enige "road to glory".  In dat geval heeft Sailwise een nieuwe boot die vele decennia weinig onderhoud vergt: 1x per 2-3 jaar antifouling.  Met deze swap koopt Sailwise voor relatief klein geld feitelijk een nieuwe boot met een lage exploitatiedruk.

14-09-2022 Hoe het begon...
Sailhorse bezoekt Sailwise

Op donderdag 14 september heeft Sailhorse een bezoek gebracht aan stichting SailWise, op hun vakantie eiland genaamd Robinson Crusoe in de Loosdrechtse plassen.  De aanleiding voor onze “studiereis” was het leuke fenomeen dat Rolf Deen namens zijn werkgever Univé Oost een mooi bedrag mocht doneren aan een goed doel van zijn keuze.

Sailwise organiseert uitdagende watersportvakanties voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Zeilen bij SailWise is veel meer dan alleen een leuke tijd op het water. Mensen met een beperking ervaren dat ze fysiek en mentaal veel meer aankunnen dan ze denken en dat draagt bij aan het zelfvertrouwen en de zelfredzaamheid.

SW_3_musketiers.jpg
Aldus werd het contact gelegd en een afspraak gemaakt om langs te komen op de locatie in de Loosdrechtse plassen…  Rolf Deen, Jan Jacob Visser en ondergetekende hadden om 10 uur afgesproken ergens op een steiger en daar zouden we worden opgepikt met een boot.  Ter plaatse inderdaad een bordje dat aangeeft de overzetplaats te zijn naar het eiland. De navigatie heeft ons niet in de steek gelaten.  Contact gelegd en even later kwam er een bootje om ons over een rimpelloze plas een overzetje te geven.

SW_overzetje.jpgTerwijl we het eiland naderden viel mijn klus aan dek van verbazing: wat een fantastische locatie!  Prachtige steigers met grote en kleine zeilboten, rescue-ribs, kano’s sups, waterskiën… Je kunt het zo gek niet bedenken.  En alles aangepast om gebruikt te kunnen worden door mensen met een beperking.  Dat gaat van stoelen om iemand in te fixeren wanneer er geen rolstoel aan boord kan (oa de Sailhorse) tot rolstoel geschikte boten en zelfs volledig joystick gestuurde vaartuigen.  Respect voor de vaste crew en de vrijwilligers om dit allemaal operationeel te houden, en dan hebben we het nog niet gehad over de fantastische accommodatie voor de gasten en hun begeleiders.

SW_building_fee_paid.jpg
Na de kennismaking en de koffie kregen we een rondleiding over het eiland en vervolgens werd de daar in gebruik zijnde Sailhorse aan een onderzoek onderworpen.  Allereerst konden we een geruststellende newsflash naar de onze schatkistbewaarder sturen dat de penningen voor deze boot zijn afgedragen, althans dat is wat het plaatje aangeeft dat we aantroffen op de bakskist.

Tot onze verrassing blijkt het een luchtkast boot te zijn van jachtwerf Vlieger. Diverse telltales zijn voor de kenners onder ons niet te missen. Toch had iedereen dit kunnen vertellen omdat er eenvoudig een bouwplaatje (zonder bouwnummer helaas) aan de achterzijde op de kuiprand bevestigd is.

SW_sailhorse.jpg

De boot heeft een leuke kleurstelling:  blauwe romp en dek met witte loopvlakken en kuip.  De rubberen stootrand ontbreekt dus op deze boot, en verder zien we trapeze en spinaker uitrusting.  De laatste wordt niet gebruikt, maar de trapeze willen ze graag beleven!  We zien slimme aanpassingen om het varen op deze boot te vergemakkelijken.  Zo is het grootzeil (afkomstig van een Glider) voorzien van sledes aan het voorlijk.  Op die manier hijst het zeil een stuk lichter. Ook het onderlijk is ongeveer 30 cm korter.  Verder vaart men de giek zo hoog mogelijk omdat een vaak (gedeeltelijk) inmobiele stuurman of fokkenist niet kan wegduiken tijdens overstag of gijp. Een kraanlijn maakt het geheel af.

SW_JJ_in_stoel.jpgDe fok is bevestigd met leuvers aan de stag en wordt middels een bierstrekker op spanning gezet.  Leuk detail is dat de polyester kap van de kielplaat is verdwenen en daar zit nu een mooie teakhouten plank overheen.

Op de foto hiernaast zie je de stoelen die beschikbaar zijn voor mensen die niet met hun rolstoel aan boord kunnen. Je begrijpt dat “even onder de giek doorduiken” er voor deze zeilers niet bij is.

Wat zijn we te weten gekomen? SailWise gebruikt hun Sailhorse voor het sportievere werk, wanneer er iets meer uitdaging gewenst is.  De SSC gaat onderzoeken of, en zo ja, hoe we dit specifieke gebruik van deze Sailhorse kunnen ondersteunen.  Vooraleerst starten we een zoektocht naar wat nieuwere zeilen. Verder gaan we onderzoeken of we iets kunnen betekenen in het onderhoud.

 

De Loosdrechtse Plassen zijn ons niet onbekend.  Ook dit jaar is het Vrijbuiterweekend een onderdeel van ons wedstrijdprogramma.  GWV de Vrijbuiter viert dit jaar haar honderdjarig bestaan en heeft Sailwise omarmd als goed doel. Het streven is dan ook een team van Sailwise beheerders/instructeurs aan de start te krijgen in een wedstrijd Sailhorse.

We hebben een prachtige locatie bezocht en zeer veel waardering voor het werk dat deze mensen verzetten.

Het team bestaat uit een aantal vaste medewerkers die in feite alles in eigen beheer uitvoeren. Daarnaast drijft dit vakantie eiland op vrijwilligers, en daar kunnen ze er niet genoeg van vinden! Via verschillende links link komt u op de website van Sailwise en hier komt u op het gedeelte voor de vrijwilligers.  Voel u vooral niet geremd om na te denken over wat tijdsbesteding als vrijwilliger van Sailwise!

 

Rolf Deen

Jan Jacob Visser

Tjep van Roon

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!