Kompasknutsel - SailhorseSailingClub

Kompasknutsel

18 november 2022 19:00

H.T.

--

          0.JPG
Kompas knutsel
Eén van de aardige bijkomstigheden van de zeilsport is het ‘noodzakelijk geknutsel’.
1a.jpg
Sommigen zeggen volstrekt overbodig, maar in de ogen van de echte zeiler onontkoombaar. Op mij zijn alle denkbare argumenten van toepassing, met als ongekend hoogtepunt het opdoemen van ‘een probleem’. Ik noem maar meteen een voorbeeld dat ik afgelopen winter tackelde: Waar het kompas? Nu is het te gemakkelijk om te zeggen dat dit instrument op een open boot overbodig is, want ik wijs gaarne op figuren die de Atlantische oceaan oversteken in een roeiboot! Doe dat maar eens zonder kompas!  
 
Zelf zeilde ik een keer op het Markermeer vlak bij Het Paard, toen er plotsklaps een mist over het water rolde die zo dik was dat ik het lepeltje in mijn koffiemok nog nauwelijks kon zien. We voeren op gegist bestek naar de thuishaven met een bekende koers. Als wij die nauwgezet zouden aanhouden, dan was het ronden van dit mallotige bouwwerk geen dingetje om wakker van te liggen. Aldus geschiedde en wij voeren veilig rond Marken kwamen volgens plan in Monnickendam en niet per ongeluk in Volendam tussen naar vis stinkende toeristen.
 
Dus een kompas is belangrijk, maar vaak kun je het missen als kiespijn. Zie hier de kwestie ofwel het probleem! Ik bedacht daarom een simpele oplossing om een kompas snel midscheeps te plaatsen om het desgewenst even snel weer te kunnen verwijderen.
De beste plaats, beweer ik, is in het midden van de boot, juist voor de blokken van de grootschoot. Ik bepaal me gemakshalve tot onze leuke toerscheepjes, want die wedstrijdzeilers hebben wel andere dingen aan hun kop. Daarbij is een kompas volslagen overbodig als je slechts driehoekjes vaart. Ook kunnen ze altijd nog ‘Help!’ roepen of naar de wal zwemmen.
Voor de zeilers onder ons ligt dat anders. Vastzetten is lastig, snel weghalen nog heikeler. Tenzij je door Praxis loopt! Ik zag een zuignap van 8 euro waarmee je glasplaten kunt dragen. De houdkracht op mijn gladde kuipvloer is goed, maar excellent op een dun stukje aluminium (15 x 15 cm). Dat lijmde ik vast met Pattex Repair. Over die handgreep zette ik een stuk Pvc-buis van 80 mm met aan weerszijden een verloop 80/100 waarin met wat geknutsel ook het kompas past. Zittend op het gangboord kan de stuurman het instrument goed aflezen. Het stuk Pvc-buis met ingezaagd verloopstuk wordt op de zuignap getrokken door een stuk trapeze-elastiek. Door de buis omhoog te trekken, komt het handvat van de zuignap weer vrij. Opheffen van het vacuüm is voldoende om de hele zooi op te ruimen. Simple comme bonjour! Maten, zoals de hoogte, moet u zelf knutselen. Een en ander is ook afhankelijk van het kompas waar u uw leven vanaf laat hangen.
 
Ik koos voor een Plastimo Olympic Tactical Compass dat vanaf beide boorden uitstekend is af te lezen. Het is vooral bedoeld voor open boten zoals de Sailhorse. Dat verkooppraatje onderschrijf ik wel, maar ik twijfel aan het nut als dat ding in de buurt van de kiel of de mastvoet wordt gemonteerd. Probeer dit eens: download een kompas-app op uw smartphone en leg hem op de kiel. Leg uw smartphone daarna op de plek die ik bedacht! Behouden vaart!
 
Hein Thunnissen


2a.jpg  3a.jpg

4a.jpg

 

 

 

Bron: H.T.
Delen

Lees meer over:
#Onderhoud #Sailhorse

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!