Klassenvoorschriften

Mutaties ISCA-Rules op de Algemene Vergadering 12-12-2021

Actuele klassenvoorschriften CLASS RULES 2020 van de Sailhorseklasse (Alleen in Engels beschikbaar, u wordt doorgelinkt naar de website van het Watersportverbond).

In geval de bovenstaande (externe) link niet werkt, vindt u hier een kopie.

Bijlages 1-8 bij de Klassenvoorschriften.

Bijlage 4a lijnen- en matenplan van de kiel.

 

De ISCA-RULES 2020 on-line !!!

De ISCA-RULES zijn, zoals de naam doet vermoeden, de internationale klassenvoorschriften van de International Sailhorse Class Association.  De klassenvoorschriften zijn eigendom van het Watersportverbond, en voor de laatste versie dient u betreffende website te raadplegen, toegankelijk via de link. Omdat gebleken is dat deze externe link niet altijd werkt, vind je eronder een kopie.

De eerste versie ervan werd gemaakt in 1976, bij de oprichting van ISCA, door de klassenorganisaties van Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Nederland. Die eerste versie was tweetalig, in het Duits en het Nederlands.

De eenheid in de ISCA-rules bleef overeind, tot SSC in Nederland de status van erkende klasse verwierf. Bij deze stap was het noodzakelijk om de voorschriften inhoudelijk aan te passen. Het had toen ook gevolgen voor de opbouw van de klassenvoorschriften, zoals de structuur en de stap van open naar gesloten voorschriften.

In ISCA verband ontstond er een verschil tussen de Nederlandse versie en de Duitstalige. Ondanks verwoede pogingen moest het tot nu, bijna 25 jaar later, in versie 2019, duren voordat de eenheid hersteld is.

 In deze laatste stap is er gekozen voor een Engelstalige opmaak, ter ondersteuning van de uniformiteit van regels en interpretatie. Bij deze nieuwe versie is ook de in World Sailing (WS) gangbare, structuur voor klassenvoorschriften toegepast. Dat betekent dat u sommige zaken op een andere plaats in de voorschriften vindt. Met name de oude gekoppelde hoofdstukken DEF zijn uit elkaar gehaald.

 Inhoudelijke aanpassingen zijn er niet geweest sinds de Technische Vergadering van Eigenaren (TVE) 2018, anders dan de in de ALV van 2019 toegelichte aangepaste toepassing van F.2.3 de definitie van het mastreferentievlak en het mast datum punt.

Leest u eens rustig door de nieuwe versie van ISCA Class Rules 2020 heen. Het kan zo maar zijn dat u vragen heeft, of onduidelijkheden tegen komt.

Bedenk dat de manier waarop wordt gemeten exact is omschreven in de Equipment Rules of Sailing (ERS). Het is handig en leerzaam om daar ook eens in te lezen.

 Ongetwijfeld hebben meerdere SSC leden dezelfde vragen en of opmerkingen. Maar ja, wie stelt ze? U toch zeker! Denk niet dat de ander dat doet, want dan komen er geen antwoorden…  Aarzel niet en mail naar technischezaken@sailhorse.nl

 In de Engelse versie staan natuurlijk begrippen die door googletranslate niet zo eenvoudig te vinden zijn. Daarom krijgt u onderstaand alvast een kleine legenda met vertalingen die u kunnen helpen.

NED

GBR

 

NED

GBR

Want beslag

Shroud tangs

 

Tuig

Rig

Zaling

Spreader

 

Rondhout

Spar

Val

Halyard

 

Mast

Mast

Stag

Stay

 

Giek

Boom

Lummel beslag

Gooseneck

 

Spinnakerboom

Spinaker pole

Neerhouder

Kicking strap

 

Nul punt

Datum point

Zeillat

Batten

 

Spiegel

TransomDelen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!