Sail-Impala

Op deze pagina proberen we u van informatie te voorzien over de Sail Impala

Klik hier voor link 1

 

Hieronder enige verzamelde teksten:

Als basis voor het prototype is gebruik gemaakt van de romp van een sailhorse.
Door middel van hout en plamuur is de boot langer en breder gemaakt (gliders).
Het prototype is door de heren H.Zorab en K.Bourgonje in Langweer gemaakt, de mallen in Scharnegoutum. Hier is de Impala ook in productie genomen.  De Impala en Salhorse Glider zijn niet lang in productie geweest.
Het zijn tegenwoordig zeldzame verschijningen

Het is inderdaad min of meer een grote versie van de sailhorse, gebouwd uit schuim, met een dunne laminaat huid, volgens het bayer protocol in de jaren 70-80. Het meest opvallende van deze boot is zijn de vleugels, de gangboorden waaieren een beetje uit. Best sierlijk. Verder is er een groter achterdek, en een lagere buiskap, in verhouding met de sailhorse. Hoeveel en in welke jaren precies, geen idee. Maar veel varen er niet rond.
De Glider is beter te beschrijven als een kleine versie van de sailhorse. Korter, open achterkant, midzwaard, smaller, maar een flinke mast. Ook gemaakt volgens bayer protocol.
Beide bootsoorten hebben wel hetzelfde probleem als de 'schuimpjes' van sailhorse. Het schuim neemt langzaam water op, en de huid van de boot is kwetsbaar. Maar met voldoende onderhoud en waltijd, gaan ze bijna eeuwig mee.

 

Onder deze link is er nog wel wat te lezen, 
Impalasail.de
Er zijn er ongeveer 250 van gemaakt.
De SW is extreem laag maar vanuit mijn eigen ervaring is de boot ook erg snel, of deze in verhouding is...tja moeilijk te zeggen.
Trouwens de Sailhorse is nog altijd nieuw leverbaar, via de Sailhorse vereniging, daar zeilen ook wat Impala's rond

 

Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!